Pelatih "Graduate Enhancement Training Sarawak (GETS)" di Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak

Gets 02

We wish to thank all four Graduate Enhancement Training Sarawak (GETS) interns, namely, Grace Gedung, Diana Izzati Abdul Rahman, Jasmin Farhana Hanafi@Hanifi and Samantha Valerie Furzanne Jamie for their dedication and commitment during their internship at SBC. 

The GETS interns were attached to different sections and had completed a 12-month internship at SBC. GETS program was initiated by the Sarawak Centre of Performance Excellence (SCOPE) in collaboration with the Leadership Institute of Sarawak Civil Service in the year 2019 with the objective to provide on-the-job training for Graduates to acquire industry-relevant skills and enhance employability as well as upskilling graduates’ competencies.  SBC is one of the participating agencies that supported the program.

‘I thoroughly enjoyed my internship in SBC and now I have gained valuable experiences under my belt. Plenty of practical experience is the best, and this internship has given me the hands-on experience I need.’ Diana Izzati Abdul Rahman, GETS interns (Extraction Laboratory). 

We wish you all the best in your future undertakings!

Group Feb 2019 02

Pelatih Industri, Februari 2019

Kippi

Saya Kippi Dinny Nosin, pelajar tahun akhir dan kini mengambil Diploma Agroteknologi & Bio-Industri Politeknik Sandakan, Sabah. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Pusat Biodiversiti Sarawak kerana menerima permohonan latihan perindustrian saya. Ini adalah peluang besar untuk menjadi pelajar magang di sini di SBC dan saya akan melakukan latihan selama 5 bulan.

Pelatih Industri 2018

Anatassia Binti Johari

Anatassia Binti Johari
Diploma in Industrial Chemistry
UiTM Sarawak Kampus Samarahan 2

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada SBC kerana menerima permohonan latihan industri saya. Saya telah diterima menjalani latihan selama 3 bulan. Baru sahaja memasuki bulan kedua, saya telah mengalami pengalaman yang cukup menarik.

Saya telah ditugaskan ke Makmal Kimia Analisis. Sejak minggu pertama, saya telah diajar bagaimana hendak melakukan penyediaan, pengekstrakan dan analisis tumbuhan.

Sebab mengapa saya menikmati semua itu adalah kerana pengalaman yang saya dapatkan. Teori-teori yang telah saya pelajari sepanjang ini telah dilaksanakan dengan teknik-teknik baru yang telah diajarkan kepada saya oleh kakitangan SBC.

Bukan sahaja mempunyai staf-satf yang peramah malah amat pringan tangan membuatkan mereka adalah mentor yang hebat.

Pengalaman latihan saya di sini pasti akan membantu saya menyesuaikan diri dengan keadaan kerja sebenar pada masa akan datang. Saya juga berasa bangga untuk menjadi sebahagian daripada komuniti kepelbagaian biologi.

Kathleen Gupie

Kathleen Gupie
Diploma in Industrial Chemistry
UiTM Sarawak Kampus Samarahan 2

Hi. Saya Kathleen Gupie, seorang pelajar tahun akhir dan kini mengambil Diploma dalam Kimia Perindustrian dari UiTM Kampus Samarahan 2. Ini adalah satu peluang yang baik untuk menjadi pelatih industri di SBC dan saya akan melakukan latihan selama 3 bulan.

Walaupun saya telah berada di sini hanya selama 5 minggu, terdapat banyak pengalaman yang saya dapati dan saya juga belajar perkara baru terutama di Makmal Kimia Analitikal, Makmal Pengekstrakan dan Makmal Penyediaan. Saya juga mengalami perkara-perkara yang saya tidak pernah lakukan dan mendapat pengetahuan tentang ciri-ciri tumbuhan dan bagaimana rupanya. Saya berharap untuk minggu-minggu akan datang, akan terdapat lebih banyak lagi benda yang saya boleh pelajari di SBC. Selain itu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua staf SBC atas pengalaman yang anda berikan kepada saya dan sanggup mengajar saya.

Harap saya boleh menggunakannya pada masa akan datang.

Wong Chung Hung

Wong Chung Hung
Bachelor of Bioindustrial Science
University Putra Malaysia Campus Bintulu Sarawak

Saya adalah pelajar tahun ketiga Sarjana Sains Bioindustri di Kampus Universiti Putra Malaysia Bintulu Sarawak. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada SBC kerana memberikan peluang kepada saya untuk menjalankan latihan perindustrian saya di pusatnya.

Saya telah ditugaskan dibahagian Dokumentasi Pengetahuan Tradisional (TK). Saya telah mempelajari kaedah jahitan spesimen herbarium yang dikumpulkan dari masyarakat di Sarawak.Spesimen herbarium adalah untuk rujukan dan penyimpanan masa depan. Selain itu, saya juga telah ditugaskan di makmal kultur tisu tumbuhan dan mempelajari prosedur untuk melakukan pengkulturan tisu tumbuhan.

Saya juga berpeluang pergi ke lapangan dibawah program Dokumentasi Pengetahuan Tradisional (TK) kerana tempoh latihan industri saya adalah 22 minggu di SBC. Kerja-kerja lapangan adalah untuk memberi kesedaran kepada masyarakat di kawasan pedalaman tentang nilai kepelbagaian biologi di hutan sekitar kampung mereka.

Sabastian Jose Huge

Sebastian Jose Hugh
International College Advance Technology Sarawak (ICATS)
Diploma in Plantation Management

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak kerana menerima saya untuk melengkapkan latihan perindustrian saya di sini dan saya ditugaskan ke di bawah program Dokumentasi Pengetahuan Tradisional dan makmal Kultur Tisu Tumbuhan.

Terdapat banyak perkara baru yang saya pelajari selain apa yang telah diajar dalam pelajaran saya. Pengalaman yang saya alami dalam 13 minggu sangat penting dan sesuatu yang saya tidak boleh lupa. SBC juga memberi saya peluang untuk melakukan perjalanan untuk menyelesaikan tugas dan melawat komuniti Pengetahuan Tradisional. Saya berharap pengalaman dan kemahiran baru yang saya pelajari akan memberi manfaat kepada pembelajaran saya di kolej.


Berminat untuk menjalankan latihan industri di SBC? Klik di sini untuk ketahui lebih lanjut.

Pelatih Industri - Julai 2017

Claudia

Claudia Jenai Yeong
Bachelor of Science with Honours in Resource Biotechnology,
Universiti Malaysia Sarawak

Saya adalah pelajar tahun kedua Bachelor of Science with Honours in Resource Biotechnology dari Universiti Malaysia Sarawak semasa saya memohon untuk melakukan latihan industri selama 10 minggu di Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC). Saya diIetakkan di Makmal Mikrobiologi di seksyen fungus.

Saya memang sentiasa teruja dengan organisma mikro. Ianya amat mengagumkan kerana dapat berkembang dengan cepat. SBC telah memberi peluang kepada saya untuk mengetahui lebih banyak mikroorganisma seperti fungus dan actinomyces melalui proses-proses seperti "seeding", "fermentation", "extraction" dan lain-lain. SBC menjadi inspirasi kepada saya dalam meneruskan lagi penyelidikan ke atas mikroorganisma dan keupayaannya untuk menambahbaik komunitinya.

Annie Low Mei Tin dari University Tunku Abdul Rahman (UTAR)

Annie PassportMasa berlalu begitu cepat. Bagaikan tidak percaya yang tiga bulan latihan industri saya di Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC) berakhir begitu pantas. Tiga bulan ini bagaikan mimpi, mimpi yang diimpikan sejak saya masih kecil lagi. Terima kasih SBC kerana telah membantu saya mencapai impian saya ini.

Image

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi kami melalui kontak tertera:

KM20, Jalan Borneo Heights, Semengoh, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia.
+6082610610

Maklumat Lanjut

Perkhidmatan Atas Talian

Terma

Pautan Berguna