Pelatih Industri, Februari 2019

Kippi

Saya Kippi Dinny Nosin, pelajar tahun akhir dan kini mengambil Diploma Agroteknologi & Bio-Industri Politeknik Sandakan, Sabah. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Pusat Biodiversiti Sarawak kerana menerima permohonan latihan perindustrian saya. Ini adalah peluang besar untuk menjadi pelajar magang di sini di SBC dan saya akan melakukan latihan selama 5 bulan.

 Saya telah ditugaskan ke makmal Ilmu Pengetahuan Tradisional dan Tisu Tisu dan kemudiannya ke Makmal Kimia Analitik. Terdapat banyak pengetahuan baru yang saya dapat dari minggu pertama saya hingga minggu 11 di sini. Sebab mengapa saya menikmati semua itu adalah kerana pengalaman yang saya dapatkan.

Teori-teori yang telah saya pelajari selama ini telah digunakan dengan sewajarnya bersama-sama dengan peranti baru dan teknik-teknik baru yang diajarkan kepada saya oleh kakitangan SBC. Saya berasa bersyukur kerana saya diberkati dengan kakitangan yang ramah mesra dan banyak membantu di SBC. Mereka adalah mentor yang hebat dan menunjukkan teladan yang hebat.

SBC juga memberi peluang kepada saya untuk melawat komuniti-komuniti yang terlibat dalam program Pengetahuan Tradisional. Pengalaman latihan saya di sini pasti akan membantu saya menyesuaikan diri dengan keadaan kerja sebenar pada masa akan datang. Pengalaman ini juga sedikit sebanyak menggalakkan saya untuk menjadi sebahagian daripada komuniti-komuniti penggiat kepelbagaian biologi.

Fatin

Fatin Hanani binti Mohd Sharif
Bachelor of Science (Hons) in Applied Chemistry

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC) kerana memberi saya peluang untuk menjalani latihan perindustrian saya selama 8 minggu di pusat mereka. Hari pertama saya datang ke sini, saya berasa gementar kerana saya tidak pernah mengalami persekitaran dan keadaan pekerjaan yang sebenar.

Saya telah ditugaskan di Makmal Kimia Analitik. Saya berpeluang untuk mengendalikan peralatan kimia analitik. Selain makmal Kimia Analitikal, saya juga telah ditugaskan di Makmal Penyediaan Tumbuhan dan Makmal Kultur Tisu Tumbuhan. Di makmal ini, saya belajar bagaimana membuat penyediaan tumbuhan dan bagaimana untuk menyemai tumbuhan.

Latihan saya di SBC telah memberi saya peluang untuk membangunkan banyak kemahiran dan mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang teori-teori yang telah saya pelajari di universiti.

Akhir sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan di SBC. Mereka sentiasa bersedia mengajar, terutamanya penyelia saya, Pn Siti Muhaini yang memberi saya bimbingan.

Pengalaman yang saya perolehi semasa latihan ini berguna untuk masa depan saya.

Geogianna

Geogianna Anak Joshua
Bachelor of Science (Hons.) in Applied Chemistry, UiTM Shah Alam

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada SBC kerana menerima permohonan latihan industri saya. Ianya merupakan peluang besar untuk menjalankan latihan industri di SBC selama 8 minggu. Saya telah ditugaskan ke Makmal Kimia Analitik. Pada minggu pertama, saya telah diajar tentang kitaran proses yang merangkumi penyediaan, pengekstrakan dan analisis tumbuhan di pelbagai makmal.

Selain itu, saya banyak belajar tentang kerja penyelidikan makmal dan kemahiran praktikal dan melaksanakan semua teori yang telah dipelajari semasa kuliah. Selain itu, saya juga ditugaskan di nurseri untuk proses penanaman. Sebagai pelajar jurusan kimia, kita tidak didedahkan dengan kaedah-kaedah menanam atau membiak tumbuh-tumbuhan, namun ia menjadi peluang yang baik untuk kami belajar perkara-perkara baru sambil mendapat pengetahuan mengenai proses penanaman.

Di sini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada penyelia saya, Pn Nur Khairun Nisa, dengan ikhlas dan sabar memberi nasihat dan bimbingan kepada saya sepanjang latihan saya. Saya juga bersyukur dengan pegawai dan kakitangan penyelidik lain yang sangat baik, mesra dan sanggup mengajar setiap kali saya mempunyai soalan dan menghadapi beberapa masalah. Dari hari pertama lagi, mereka menyambut saya dengan sangat mesra.

Terima kasih kepada SBC, saya dengan senang hati akan membawa pengalaman yang bermakna ini bersama saya ketika saya menghadapi dunia pekerjaan di masa hadapan.


Ingin merasai pengalaman seperti mereka? Klik di sini untuk mengetahui cara-cara menjalankan latihan industri di SBC

Image

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi kami melalui kontak tertera:

KM20, Jalan Borneo Heights, Semengoh, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia.
+6082610610

Maklumat Lanjut

Perkhidmatan Atas Talian

Terma

Pautan Berguna