Selamat Datang Ke Laman Web SBC

Terima kasih kerana melawati laman web rasmi Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC). Sebagai salah satu daripada organisasi penyelidikan terkemuka di Sarawak, kami berusaha untuk membangunkan kepelbagaian biologi untuk kepentingan manusia sejagat dan komited untuk memelihara pengetahuan tradisi masyarakat pribumi.

Pengenalan

Pusat kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC) diberi kepercayaan untuk menjalankan peyelidikan dan pembangunan bioteknologi secara intensif ke atas sumber biologi negeri ini – terutamanya sumber-sumber yang diguna oleh komuniti-komuniti peribumi dan membantu dalam mendokumentasi pengetahuan tradisional masyarakat peribumi tentang pengunaan sumber biologi yang semakin hilang dengan cepat dan mendadak.

Baca Selanjutnya

Program-program Utama

Traditional Knowledge
Bio Research Laboratories

Pusat Produk Semulajadi
Kesedaran Awam dan Latihan Industri

Sertai Kami

Anda diperlawa untuk melanggani senarai mel eksklusif kami. Anda akan menerima berita terkini, aktiviti-aktiviti, serta ceramah awam yang akan kami anjurkan dimasa akan datang.

Langgan

Rabu, Mac 20, 2019 Foto 7
On 18 March 2019, we had a great discussion with Sarawak Energy Resources (SER)Sdn Bhd, a subsidiary of Sarawak Energy Berhad (SEB) on potential rehabilitation projects, algae as renewable energy...
Selasa, Mac 05, 2019 Foto 23
Kami amat berbesar hati dengan lawatan dari Mitsubishi Corporation yang diketuai oleh En Motoki Ito pada 4 Mac 2019. Lawatan ini bertujuan untuk memperkenalkan pengganti En Mitoki Ito iaitu En...
biopiracy

Bantu kami untuk melindungi sumber biologi negeri Sarawak

Selanjutnya

Pilihan Bulan Ini

litsara pickofthemonth

LitSara, satu jenama yang berasaskan pengetahuan tradisional komuniti pribumi.
Rai Kepelbagaian Biologi bersama Kami
Sokong Usaha Komuniti Pribumi Sarawak