Sarawak Online Research Application System (SORAS)

Sarawak Online Research Application System (SORAS)

Sarawak Online Research Application System (SORAS) sudah dapat diakses oleh semua penyelidik yang ingin menjalankan penyelidikan di Sarawak. Sekiranya berkenaan, agensi-agensi seperti Sarawak Forestry Corporation and Economic Planning Unit Sarawak boleh menilai dan menyetujui permohonan tersebut.

Untuk menggunakan sistem ini, pemohon mesti mendaftarkan akaun. Proses permohonan bermula dengan penghantaran permohonan yang lengkap melalui SORAS. Penilaian dari segi pentadbiran dan teknikal dilakukan oleh Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak. (Carta Aliran Aplikasi Penyelidikan). Manual pengguna boleh dimuat turun dari sistem semasa pendaftaran.

Sekiranya diluluskan oleh Majlis Kepelbagaian Biologi Sarawak, Permit untuk R&D akan dikeluarkan. Pemohon diminta untuk memohon Permit Eksport untuk R&D jika sifat dan pengkhususan R&D hanya dapat dilakukan di luar negeri Sarawak.

Semua aplikasi di bawah SORAS akan dilaporkan kepada Access and Benefit Sharing Technical Committee yang dipengurusikan oleh Ministry of Urban Development and Natural Resources.

SBC hanya akan menerima permohonan yang dihantar melalui SORAS. Mereka yang berhasrat untuk melakukan penyelidikan di Sarawak dinasihatkan untuk membaca Manual Pengguna yang disediakan oleh SORAS sebelum mengisi Borang Permohonan Penyelidikan di Sistem.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami di alamat emel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..


Dokumen-dokumen berkaitan dengan Permohonan Permit Penyelidikan

Soalan-soalan Lazim

Image

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi kami melalui kontak tertera:

KM20, Jalan Borneo Heights, Semengoh, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia.
+6082610610

Maklumat Lanjut

Perkhidmatan Atas Talian

Terma

Pautan Berguna