Makmal Mikrobiologi

Makmal Mikrobiologi

Alam mikrob yang melambangkan salah satu sumber genetik terbesar kepelbagaian biologi yang belum diterokai yang terhasil secara biologi dan kimia adalah amat unik serta pelbagai menuju ke arah sebatian-sebatian untuk penemuan-penemuan ubatan. Sarawak dikenali dengan kekayaan flora dan fauna nya dijangka memiliki jumlah mikrobnya yang pelbagai.

 

Dibawah Program Bioprospek Mikrobiologi Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak, aktinomisit dan pencilan fungus diasingkan dari tumbuhan dan sampel-sampel tanah yang dipungut dari ekosistem semulajadi. Pengumpulan kultur-kultur mikrob yang semakin berkembang termasuklah pengasingan eksotik yang baru dan banyak menghasilkan barisan produk semulajadi yang mengagumkan untuk saringan penemuan.

Penyaringan yang dilakukan di makmal PKBS sendiri menunjukkan pelbagai ekstrak daripada pencilan-pencilan ini mempamerkan samada spesifik atau aktiviti spektrum yang luas terhadap patogen-patogen umum dan membuatkan mereka  adalah permulaan yang sesuai untuk penemuan antibiotik-antibiotik baru.

Image

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi kami melalui kontak tertera:

KM20, Jalan Borneo Heights, Semengoh, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia.
+6082610610

Maklumat Lanjut

Perkhidmatan Atas Talian

Terma

Pautan Berguna