Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC) dan Mitsubishi Corporation (MC) akan merasmikan salah satu kemudahan pembiakan alga terbesar di Asia tenggara

Pusat Kepelbagaian Biologi Sarawak (SBC), salah satu pusat penyelidikan terkemuka di Sarawak, dengan kerjasama Mitsubishi Corporation (MC), sebuah syarikat perniagaan bersepadu global, akan menuju ke arah satu lagi peristiwa penting untuk Asia Tenggara pada bulan Ogos tahun ini dengan pelancaran salah sebuah tapak pembiakan alga terbesar di rantau ini.

Kemudahan pembiakan alga SBC-MC, yang diharapkan menghasilkan biomass alga kering sebanyak 60 ton per hektar untuk setahun, adalah sistem photobioreactor luar yang mengoptimumkan hasil dan pengurangan dengan penyemaian mikroalgal asli yang hidup dengan persekitaran tropika Sarawak di dalam filem plastik nipis yang boleh dikitar semula dan ekonomik, beg panel rata yang berukuran 24 meter panjang.

ACF2019

Nisbah permukaan dengan kadar kandungan, perpindahan gas-cecair optimum, operasi yang mudah dan risiko pencemaran yang minimum hasil daripada penggunaan beg panel rata membolehkan aktiviti fotosintesis yang lebih baik, produktiviti biomas yang tinggi, dan kos pengeluaran yang lebih rendah.

"Sarawak, dengan kekayaan sinar matahari, air tawar dan suhu yang stabil sepanjang tahun, dianggap sebagai persekitaran yang sangat sesuai untuk memaksimumkan penanaman "outdoor" mikroalga bagi pengeluaran produk komersial, termasuk kosmetik, bahan kimia, farmaseutikal dan nutraseutikal, biofuel, baja , makanan dan bahan makanan, "kata Dr Yeo Tiong Chia, Ketua Pegawai Eksekutif SBC. "Hasil yang tinggi dan kecekapan kos yang disediakan oleh kemudahan baru kami merupakan kelebihan daya saing yang unik. Pasukan penyelidikan SBC-Mitsubishi bersama-sama dengan kumpulan sokongan dari Chitose Group berjaya merangka dan membangunkan Kemudahan Penanaman Algae dengan sistem Photo-Bio-Reactor (PBR) menggunakan beg filem plastik yang boleh dikitar semula dan nipis yang membolehkan penanaman luar untuk memanfaatkan cahaya matahari maksimum pada kos yang rendah. Kedua, strain mikroalgae asal Sarawak boleh menjadi sangat teguh walaupun perubahan suhu yang rendah kerana ia disesuaikan dengan iklim tempatan. Kecekapan kos gabungan dan ciri hasil yang tinggi memberikan kemudahan kami kelebihan bersaing dengan pengeluaran yang optimum, "kata Dr Yeo Tiong Chia, Ketua Pegawai Eksekutif SBC.

Kemudahan penanaman algae SBC-MC menjadi simbolik kemuncak kerjasama antara kedua-dua organisasi yang dimulakan pada tahun 2012 dengan matlamat untuk mengenal pasti mikroalga yang berguna kepada Sarawak bagi biomas, bahan mentah, biofuel, makanan, atau pengeluaran makanan kesihatan. Kemudahan yang dirancang dengan kerjasama Chitose Group yang berpangkalan di Jepun dan dibina dengan kos RM1.5 juta (lebih kurang USD360,000), telah siap pada November 2018."

Dengan teras tenaga yang diperbaharui untuk alga sebagai sumber biofuel yang terus mendapat daya tarikan di seluruh dunia, hasil lipid dan karotenoid yang tinggi yang boleh didapati dalam strain mikroalgae Sarawak amat berpotensi besar," kata Yeo."

Kami sangat berbangga dengan usaha kami dalam penyelidikan ini membuahkan hasil dengan pelancaran kemudahan ini. Kami berharap ia akan menyumbang kepada pembangunan industri bio di Sarawak, "kata Encik Genichi Ichikawa, Pengurus Besar, Cawangan Kuala Lumpur, Mitsubishi Corporation.

Kemudahan penanaman algae SBC-MC terletak di tengah-tengah pusat penyelidikan Sarawak di Semenggoh. Pelancaran akan dirasmikan oleh Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg dan akan dihadiri oleh pegawai-pegawai kanan kerajaan Malaysia, Mitsubishi Corporation, Chitose Group dan tetamu korporat lain.

Pameran mengenai mikroalga yang menarik, aplikasi komersial dan aspirasi masa depan akan diadakan serentak dan dijangka lebih daripada 300 tetamu yang hadir.

Untuk maklumat lanjut tentang pelancaran Algae Cultivation Facility (ACF) dan kerjasama korporat, sila hubungi Cik Hii Mei Mei / Cik Constance Vanessa Victor di 082-610610 atau e-mel di Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Image

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi kami melalui kontak tertera:

KM20, Jalan Borneo Heights, Semengoh, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia.
+6082610610

Maklumat Lanjut

Perkhidmatan Atas Talian

Terma

Pautan Berguna