Seminar Pengetahuan Tradisional 2018

Sejumlah 26 wakil masyarakat di bawah Program Dokumentasi Pengetahuan Tradisional (TK) SBC telah mengambil bahagian dalam Hari Kepelbagaian Biologi & Seminar Pengetahuan Tradisional 2018 yang diadakan di Imperial Hotel, Kuching pada 12-14 Mei 2018.

 

Peserta Seminar TK tahun ini datang dari pelbagai kampung yang terdiri dari pelbagai daerah di Sarawak iaitu Bidayuh, Bagatan, Berawan, Bisaya, Iban, Kayan, Kedayan, Kelabit, Kenyah, Lun Bawang, Melayu, Melanau, Tanjong, Penan, Sa ' larangan, Salako, Tagal dan Tabun.Mereka terlibat secara aktif dalam kedua-dua acara dan sangat menyokong terutamanya ke arah program dokumentasi TK.

Mereka terlibat dalam aktiviti pameran dan menghadiri ceramah-ceramah kesedaran awam yang dibentangkan semasa Hari Kepelbagaian Biologi. Selama dua hari Seminar TK berlangsung, mereka didedah kepada konsep pembiakan tumbuhan, Good Agricultural Practices (GAP), pembangunan produk herba dan strategi pemasaran yang akan membantu mereka pada masa akan datang.

Selain itu, lawatan lapangan ke Stesen Penyelidikan Bersepadu Rampangi dan Plot Tanaman SBC di Agriculture Research Centre (ARC) untuk mendedahkan para peserta mengenai proses sistem pengurusan dan fertigasi tumbuhan.

Image

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi kami melalui kontak tertera:

KM20, Jalan Borneo Heights, Semengoh, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia.
+6082610610

Maklumat Lanjut

Perkhidmatan Atas Talian

Terma

Pautan Berguna