Lawatan Teknikal ke Taman Botani Nikel Pertama di Dunia di Sabah

Kami dengan berbesar hati ingin berkongsi tentang 'ekspedisi' kami baru-baru ini yang diketuai oleh Setiausaha Tetap, Kementerian Pendidikan, Inovasi, dan Pembangunan Bakat (MEITD), Tuan Haji Azmi bin Haji Bujang pada 3 Mei 2023, ke Taman Botani Nikel Pertama di Dunia di Sabah.

Sub-Stesen Monggis di Ranau, merupakan tapak takungan genetik spesies tumbuhan hiperakumulator nikel yang jarang ditemui di Sabah yang amat berpotensi dalam bidang pertanian. Ia terletak kira-kira 3½ jam perjalanan dari bandar Kota Kinabalu, dan paling terkenal di kalangan pendaki gunung sebagai titik permulaan untuk mendaki Gunung Tambuyukon, gunung ketiga tertinggi di Malaysia. Taman yang mengagumkan ini adalah hasil kerjasama rapat antara penyelidik dari Perancis dan Institusi Malaysia.

Kami disambut oleh Penolong Pengarah (Penyelidikan dan Pendidikan) TTS, Encik Fred Tuh Yit Fuh serta pasukannya melakukan lawatan ringkas melalui taman unik ini. Salah satu spesies yang paling menjanjikan ditanam di sini ialah Phyllantus rufuschaneyi, yang endemik di Sabah dan terhad kepada substrat ultramafik. Sabah mempunyai ekspresi permukaan batu ultramafik terbesar pada 4.6% daripada jumlah daratan Negeri dengan flora paling kaya spesies menduduki singkapan ini, di dunia.

Pembantu Penyelidik TTS, Encik Sukarbin Sumail menjelaskan bahawa loji itu boleh menyerap kepekatan tinggi nikel dari tanah kira-kira 3% daripada biojisimnya. Proses menggunakan tumbuhan untuk mengekstrak logam daripada tanah berpotensi untuk dijadikan sumber mesra alam serta alternatif yang mampan untuk membersihkan alam sekitar.

Satu demonstrasi telah dilakukan untuk menunjukkan kehadiran nikel dalam tumbuhan menggunakan kertas turas khusus yang diresapi dengan dimetilglioxime (DMG). Daun segar dihancurkan dan diletakkan di atas kertas turas basah dan kertas turas akan menunjukkan kesan warna merah jambu selepas 20-30 saat. Warna merah jambu menunjukkan kehadiran nikel dalam tumbuhan P. Rufuschaneyi tetapi tidak dalam kawalan.

Kami juga berbesar hati kerana pasukan dari TTS dan Econick Sabah Sdn Bhd telah menganjurkan sesi menanam pokok Xylosma luzonensis - spesies yang merupakan sebahagian daripada keluarga hiperakumulator di Taman Botani Nikel.

Selepas Ranau, kami melawat Ibu Pejabat Taman Negara Kinabalu. Kami diberi taklimat mengenai peranan dan fungsi Enakmen Taman-Taman Sabah dan pengurusan pemuliharaan Taman Negara Kinabalu oleh Penolong Pengurus, Encik Januarius Shaftang. Kami juga mengadakan lawatan singkat ke Galeri Projek Geopark yang diketuai oleh Penolong Pengarah, En Justinus Guntabid. Taman ini kaya dengan pembentukan geologi, flora dan fauna serta didiami oleh masyarakat pribumi.

Terima kasih, SaBC, Econick Sabah Sdn. Bhd. dan TTS, kerana memberikan kami pengalaman yang begitu berharga!
Image

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi kami melalui kontak tertera:

KM20, Jalan Borneo Heights, Semengoh, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia.
+6082610610

Maklumat Lanjut

Perkhidmatan Atas Talian

Terma

Pautan Berguna